Rajkai Takarék
Kezdő oldal E-mail küldés Ma 2024.01.06. Szerda, Boldizsár, napja van.

TakarékPont

Belépés az InternetBank rendszerbe

Befektetési szolgáltatások

 

Takarékszövetkezetünknél lehetőség van befektetések elhelyezésére. Negyedévente megújuló kötvénykibocsátásokkal várjuk ügyfeleinkkel.

 

További információért keresse fel befektetési tanácsadónkat:

 

Ábrahám Balázs 
Mobil: 06-20/5978-193
Email: [email protected]

 

A befektetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó hirdetmény a linkre kattintva letölthető

Kerülje el az időskori szegénységet!

El fog szegényedni a nyugdíjhoz közeledők jelentős része, s hasonló sors várhat a mai fiatalok többségére is, ha nem ismerik föl időben az öngondoskodás szükségességét. A hosszú távú takarékosságot pedig állami kedvezmények segítik és lehetőség van arra is, hogy a nyugdíjas éveire spóroló maga határozhassa meg befektetési portfolióját. Az ötvenes években született, nyugdíjhoz közeledő korosztályban mintegy félmilliónyian semmilyen vagy csak nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak.

Sorsukat mások is követhetik: a fiatalok öngondoskodási szokásairól készített kutatásból kitűnik, hogy a 35 év alatti kereső fiatalok csupán 40 százaléka tudja, hogy a teljes életkereset alapján fogják meghatározni a nyugdíjuk mértékét. Sokan gondolják ugyanis tévesen, hogy az utolsó öt munkaviszonyban töltött év alapján számítják a nyugdíjakat.


Szegénység ellen öngondoskodás
Ezért azután számos fiatal a magasabb "fekete" jövedelmet választja a biztonságot nyújtó, ámde alacsonyabb legális jövedelemmel szemben. Nekik a minimálbérből számított nyugdíjukból kell majd megélniük. Ezt csak egy módon kerülhetnék el: ha idejében elkezdenék a pénzt félretenni nyugdíjas éveikre.
Érdemes tehát időben gondolni az öngondoskodásra. Annál is inkább, hiszen hosszabb távon a társadalombiztosítási alapokat az állam vélhetően csökkenteni fogja, amint azt például az OECD Magyarországról frissen készült elemzése is javasolja a gazdaságpolitikát irányítóknak. Az államtól tehát hiába várják majd a segítséget a nyugdíjas éveikre történő takarékoskodást elmulasztók.


Az egyik megoldás: önkéntes nyugdíjpénztár
Az állam különféle kedvezményekkel támogatja az öngondoskodást, s szabadon választható önkéntes nyugdíjpénztári tagság egyike ezen hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítási formáknak. A pénztári megtakarításon elért hozam után nem kell adót fizetni (kamatadót sem), ezen felül pedig az állam 30 százalékkal (max. 100-130 eFt) kiegészíti az egyéni befizetéseket adóvisszatérítés formájában.
Érdemes minél előbb és legalább havi 5-10 000 forinttal elkezdenünk a magunkról való gondoskodást. Havi 10 000 forint kezdeti befizetéssel 30 év alatt ugyanis több mint 20 millió forintot halmozhatunk fel (mai vásárlóértéken ez több mint 9 millió forintnak felel meg). Ráadásul ennek az összegnek majd kétharmada az szja-kedvezményből és a hozamokból származik, azaz mindössze 35-40 százalékot kell nekünk befizetnünk, a többit a hozamok és az adóvisszatérítés termeli ki.
Ha viszont csak a nyugdíj előtt 10 évvel kezdünk el spórolni, akkor ugyanezzel a havi 10 000 forinttal alig 2,5 millió forintot (mai értéken kb. 1,8 millió forint) halmozhatunk fel, és ebben az esetben már kb. 60 százalékot tesz ki a saját befizetés. Ennek oka, hogy a rövid időtáv miatt nem használjuk ki a hozam- és szja-kedvezmény által nyújtott előnyöket.


A befektetésekhez értőknek: NYESZ
A nyugdíjrendszer negyedik pilléreként működő nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) lényeges különbsége a nyugdíjrendszer többi eleméhez képest, hogy a segítségével nyugdíjára gyűjtő személy maga döntheti el, megtakarításait milyen kockázatú és milyen várható hozamú eszközökbe fekteti és a piaci helyzetnek megfelelően átcsoportosíthatja azokat. Emellett a takarékoskodó pontosan és jól követheti a befektetéshez kapcsolódó költségeket.

Tehát érdemes a Takarékszövetkezetnél nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitnia, hiszen ez esetben is megkapja a naptári évenként az erre a számlára befizetett összeg 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot adójóváírás címén a személyi jövedelemadójából. Aki 2020 előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak még nagyobb, akár 130 ezer forint értékű kedvezmény jár ezen a címen. Ráadásul a számlán elért árfolyamnyereség, illetve hozam mentes a kamatadó megfizetése alól is. 

A linkre kattintva megtekinthető a Nyugdíj-előtakarékossági számla bővebb tájékoztatója.


További lehetőségek: életjáradék vagy önálló befektetés
A fenti lehetőségeken kívül még kettőre szeretném az öngondoskodást szemelőtt tartók figyelmét felhívni. Az egyik megoldás a "lakásért életjáradékot". Ma már több szolgáltató terméke közül választhatunk, de nagy tapasztalatokat e téren még nem látott a hazai lakosság, érdemes óvatosnak lenni, mert talán a legdrágább megoldást sikerül választanunk a kényelmünkre hallgatva.

Sokan félnek attól, hogy a megtakarításukat a nyugdíjas évekig kelljen vinniük, bármi rendkívüli dolog közbe jöhet és akkor szükségük lehet a pénz egy részére. Ilyen megfontolásból érdemes több befektetési programot indítani vagy kisebb havi megtakarítási lehetőség esetén egy kötetlen befektetési terméket választani. Ez a termék lehet unit-linked típusú befektetés vagy bármilyen befektetési alap - ezekből már számtalan létezik, így aztán kockázat-hozam-futamidő "mátrixban" szabadon választhat a befektető.
Kérje befektetési tanácsadónk segítségét. 

Ábrahám Balázs 
Mobil: 06-20/5978-193
Email: [email protected]

 


 

Kardirex Országos Betétbiztosítási Alap Magyar Nemzeti Bank ORSZÁGOS TAKARÉKSZÖVETKEZETI SZÖVETSÉG Fundamenta